El passat dia 7 de febrer Amics d’El Prat va organitzar la presentació del llibre «Rossinyol que vas a França. Memòries d’una filla de l’exili», obra d’Antònia Pallach i Juvé, al Centre Cívic Palmira Domènech. L’obra, editada per Rúbrica Editorial, evoca les figures dels seus pares Josep Pallach i Teresa Juvé en un context d’exili i transició política.

Aquest acte coincideix amb l’inici de l’any del 70è aniversari d’Amics d’El Prat i tant la presidenta de l’entitat, Magda Ardiaca Goni, com el seu president d’honor, Jordi Gili Farrés, van fer-ne esment en l’inici de la presentació. Gili va recordar com l’any 1976 l’entitat va promoure les xerrades «Democràcia Endavant», una iniciativa per donar a conèixer els partits catalans en una convulsa transició política arran de la mort del dictador. Entre els partits assistents a aquelles jornades estava el PSC-Reagrupament, fundat per Josep Pallach Carolà, pare de l’autora. Després d’unes paraules del tinent d’alcalde Juan Pedro Pérez Castro, es va iniciar la presentació del llibre a càrrec de l’autora i el seu prologuista, Pere Baltà Llopart.

Després de les primeres intervencions de Pere Baltà i d’Antònia Pallach, l’autora —professora de la Universitat de Ciències Socials de Tolosa I— va esperonar el públic a fer preguntes, que van donar peu a explicar diverses anècdotes sobre els seus pares, el polític Josep Pallach i la pedagoga Teresa Juvé, protagonistes del llibre. El primer a obrir el torn de preguntes fou el M.H. President del Parlament de Catalunya, Josep Rull, tot interessant-se per l’estructura del llibre.

De la mare s’explicà com s’organitzà la vida a l’exili, col·laborant amb la Resistència francesa —amb anècdotes com l’extracció d’informació de soldats nazis sobre un bombardeig o evitant l’assassinat del seu marit a mans d’un sicari. Teresa Juvé Acero va complir els 103 anys el dia de la conferència.

Del pare se’n parlà a bastament a través del testimoni de Pere Baltà, amic i company de partit. Baltà explicà com Josep Pallach incentivà —des de la clandestinitat— el Moviment de Regidors Democràtics el 1967, fenomen del qual les ciutats del Prat i Terrassa foren protagonistes. Pallach era un gran orador —segons la seva filla va saber lligar la pedagogia i la política— i la seva participació el 1976 als actes de «Democràcia Endavant» al Prat es donen el mateix any que el seu Reagrupament Socialista i Democràtic de Catalunya es converteix en PSC-Reagrupament. La sobtada mort de Pallach el gener de 1977 suposà la desfeta d’un partit que aspirava a hegemonitzar el socialisme catalanista.

La cloenda de l’acte va anar a càrrec de Josep Rull, que va reivindicar la figura de Pallach i el seu compromís democràtic, tot fent paral·lelismes amb la situació política actual. L’exili, la resistència antifeixista, els partits de la Transició, la socialdemocràcia, el catalanisme i la història oral van ser els pals de paller d’una presentació de concorreguda assistència, que va permetre als pratencs i pratenques recordar la seva història recent.

Text de Pau Rodríguez Cabanach, revisió i fotografies de Francesc Gelabert Ribas

Crònica de la presentació del llibre «Rossinyol que vas a França» d’Antònia Pallach i Juvé

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *